Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

ΕΛΠΙΖΩ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΓΙΝΑΝΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2012
ΤΟ 2013 ΝΑ ΤΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ......
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
ΕΔΩ !


ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕ ΧΡΟΝΕ ΠΟΥ ΘΑ'ΡΘΕΙΣ, ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙΣ,
ΔΙΚΟΥΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ.....
ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΕΝΑΧΩΡΕΣΕΙΣ!!!!!!!!!
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ!!!!!!!

Τα πιο περίεργα πρωτοχρονιάτικα έθιμα της Ελλάδας


Πυροτεχνήματα, βασιλόπιτα, ποδαρικό, σπάσιμο ροδιού. Χιλιάδες είναι τα έθιμα μας και παρόλο που διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή ένα στόχο έχουν: Να είναι καλός ο νέος χρόνος!
Ποδαρικό
Ίσως το πιο συνηθισμένο έθιμο σε όλη την χώρα είναι το «ποδαρικό». Οι περισσότεροι δίνουν σημασία στο ποιος θα είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα μπει στο σπίτι μετά την αλλαγή του χρόνου, αφού ανάλογα με το αν είναι γουρλής ή γρουσούζης, επηρεάζει και την τύχη του σπιτιού για το έτος που έρχεται. Συνήθως, για ποδαρικό επιλέγεται το νεότερο μέλος ή το γηραιότερο μιας οικογένειας.

Σπάσιμο Ροδιού
Το σπάσιμο του ροδιού έχει επίσης στόχο την καλοτυχία των ανθρώπων του σπιτιού. Κανονικά σύμφωνα με το έθιμο ο νοικοκύρης πηγαίνει στην εκκλησία με ένα ρόδι στην τσέπη, ώστε να το λειτουργήσει ο παπάς. Γυρνώντας μετά στο σπίτι χτυπάει το κουδούνι, δεν επιτρέπεται να ανοίξει με το κλειδί και το σπάει στην είσοδο, όταν του ανοίξουν. Τα παιδιά μαζεμένα γύρω-γύρω κοιτάζουν αν οι ρώγες είναι τραγανές και κατακόκκινες. Όσο πιο γερές κι όμορφες είναι τόσο χαρούμενες κι ευλογημένες θα είναι οι μέρες που φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος!
Κρεμύδα για γούρι
Το σκυλοκρέμμυδο ή κρεμύδα είναι συνηθισμένο φυτό στην Κρήτη, για αυτό χρησιμοποιείται εκεί για γούρι. Πρόκειται για ένα άγριο φυτό, που μοιάζει με μεγάλο κρεμμύδι. Τα ζώα δεν το τρώνε γιατί έχει δηλητήριο, όμως έχει την «μαγική» ιδιότητα να βγάζει άνθη ακόμα και αφού ξεριζωθεί. Για αυτό ο κόσμος πιστεύει ότι αυτή τη μεγάλη ζωτική του δύναμη μπορεί να τη μεταδώσει σε έμψυχα και άψυχα, γι’ αυτό την πρωτοχρονιά κρεμούν σκυλοκρέμμυδο στα σπίτια τους.

Τάισμα βρύσης
Είναι ένα έθιμο που συναντάται κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εκεί κυρίως οι νεαρές κοπέλες παίρνουν μια στάμνα και πηγαίνουν στην βρύση του χωριού να την γεμίσουν. Πάνω τους έχουν μέλι και καρύδια, τα οποία τα αφήνουν στην βρύση (για να την ταΐσουν). Στην συνέχεια, οι γυναίκες γυρνούν αμίλητες στο σπίτι και ραντίζουν τα σπίτια. Όποια φτάσει πρώτη λένε ότι θα είναι η τυχερή της χρονιάς.
Βασιλόπιτα
Άλλο ένα έθιμο αρκετά διαδεδομένο είναι η κοπή της Βασιλόπιτας, η οποία συναντάται με παραλλαγές σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας. Πρόκειται για μια πίτα «δώρο» στον Άγιο Βασίλη και σύμφωνα με τους λαογράφους, το έθιμο έχει τις ρίζες του στο 1.500 μ.Χ.
Πυροτεχνήματα
Τα πυροτεχνήματα είναι ένα έθιμο που έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να επικρατεί. Εξαιτίας του θεάματος που προσφέρει έχει γίνει πολύ δημοφιλές.
Νερό που τρέχει
Τέλος, ένα ακόμα έθιμο, όχι και τόσο διαδεδομένο, αλλά απαραίτητο φέτος είναι το άνοιγμα της βρύσης. Μετά την αλλαγή του χρόνου, ανοίξτε τις βρύσες στο σπίτι και αφήστε το νερό να τρέξει, ώστε να έχετε αφθονία και πλούτο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Ανεπανάληπτη ελληνίδα μάνα: 25 κατηγοριοποιημένες ατάκες

«1. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ «Αν πρόκειται να σκοτωθείς με τον αδερφό σου, πηγαίνετε έξω. Μόλις τελείωσα το σφουγγάρισμα.»
2. ΠΡΟΣΕΥΧΗ «Κάνε την προσευχή σου να βγει ο λεκές από το χαλί. 3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ «Αν την άλλη Πέμπτη που θα πάω στο σχολείο σου για το τρίμηνο, δεν έχεις καλούς βαθμούς… καλύτερα να έχεις φύγει από το σπίτι πριν γυρίσω.»
4. ΛΟΓΙΚΗ «Δεν έχει γιατί. Γιατί έτσι το είπα εγώ.»

5. ΤΕΤΡΑΓΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗ «Αν πέσεις και ματώσεις τα γονατά σου, θα φας το ξύλο της χρονιάς σου γιατί θα έχεις σκίσει και το παντελόνι σου.»
6. ΠΡΟΝΟΗΤΙΚΟΤΗΤΑ «Άλλαξε βρακί, βρε παιδάκι μου. Αν χτυπήσεις και σε πάνε νοσοκομείο, τι θα πουν οι γιατροί;»
7. ΕΙΡΩΝΙΑ «Σταμάτα να κλαις δίχως λόγο, γιατί θα σε κάνω να κλαις με λόγο.»
8. ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ «Ωραίο πλύσιμο έκανες! Δε βλέπεις τον σβέρκο σου που είναι μαύρος;»
9. ΩΣΜΩΣΗ «Κλείσε το στόμα σου και φάε το φαΐ σου.»
10. ΑΝΤΟΧΗ «Δε θα σηκωθείς από το τραπέζι αν δεν τελειώσεις τα ρεβίθια σου.»
11. ΚΑΙΡΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ «Το δωμάτιό σου είναι σαν να το χτύπησε τυφώνας.»
12. ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ «Ό,τι σου λέω εγώ σου φαίνεται παράλογο. Εσύ τα ξέρεις όλα κι εγώ είμαι η παράλογη;»
13. ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ «Συνέχισε την γκρίνια και θα δεις. Εγώ σε γέννησα, εγώ θα σε σκοτώσω.»
14. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ «Πού τα έμαθες αυτά, ρε παιδάκι μου; Γιατί δε βλέπεις τον αδερφό σου; Έτσι κάνει;»
15. ΖΗΛΕΙΑ «Εγώ στην ηλικία σου δεν είχα παπούτσια να φορέσω. Χιλιάδες παιδάκια σήμερα δεν έχουν να φάνε. Μην είσαι αχάριστος.»
16. ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ «Περίμενε να πάμε σπίτι και θα δεις.»
17. ΥΠΟΜΟΝΗ «Θα το ανοίξουμε όταν πάμε σπίτι.»
18. ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ «Σταμάτα να αλληθωρίζεις γιατί στο τέλος θα μείνεις αλλήθωρος.»
19. ΥΠΕΡΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ «Βάλε το μπουφάν σου. Κάνει κρύο και δεν το καταλαβαίνεις.»
20. ΧΙΟΥΜΟΡ «Αν κοπείς με το μαχαίρι, μην έρθεις κλαίγοντας σε μένα, γιατί θα τις φας κι από πάνω.»
21. ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ «Αν δε φας όλο το φαϊ σου, δε θα μεγαλώσεις.»
22. ΓΕΝΕΤΙΚΗ «Όλα τα χούγια από τον πατέρα σου τα πήρες.»
23. ΚΑΤΑΓΩΓΗ «Όταν σου δίνουν κάτι να λες ευχαριστώ. Μην είσαι γύφτος.»
24. ΣΟΦΙΑ «Όταν μεγαλώσεις θα καταλάβεις.»
25. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ «Θα κάνεις κι εσύ παιδιά μια μέρα. Μακάρι να σου κάνουν ό,τι έκανες κι εσύ σε μένα.»


Πηγή: to-mati.gr

Ινδία: Αποτεφρώθηκε η σορός της 23χρονης


Τελετή αποτέφρωσης της σορού της 23χρονης ινδής φοιτήτριας, που έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού και ξυλοδαρμού στις 16 Δεκεμβρίου με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά τραύματα και να πεθάνει λίγες ημέρες αργότερα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Νέο Δελχί.
Η σορός της φοιτήτριας αποτεφρώθηκε, όπως ορίζει η ινδουιστική παράδοση, παρουσία των γονιών της και αξιωματούχων στην περιοχή Ντουάρκα, στο νοτιοδυτικό Νέο Δελχί.
Η σύντομη τελετή έγινε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας λίγες ώρες μετά τη μεταφορά της σορού της γυναίκας, σε επιχρυσωμένο φέρετρο, από τη Σιγκαπούρη στην ινδική πρωτεύουσα.
Η κοπέλα είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά τραύματά της. Ωστόσο, το Σάββατο έχασε τη μάχη για τη ζωή εξαιτίας πολλαπλής οργανικής ανεπάρκειας.
Τους γονείς και τα αδέλφια της άτυχης κοπέλας υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο ο πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ και η πρόεδρος του κόμματος του Κογκρέσου Σόνια Γκάντι.
Στους έξι συλληφθέντες για το βιασμό -πέντε ενήλικες και ένας ανήλικος-απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία.

πηγή:naftemporiki.gr

Βελτίωση του καιρού από το βράδυ


Κακοκαιρία με βροχές, χιόνια στα ορεινά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Θα επικρατήσουν επίσης βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 6 με 8 και το πρωί στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ηπειρωτικά νωρίς το πρωί και τη νύχτα.
Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν από το βράδυ.
Στην Αττική, θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές, κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στην Πάρνηθα (πάνω από 1000 μέτρα υψόμετρο). Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 12 βαθμούς κελσίου.
Παροδικές νεφώσεις νωρίς το πρωί και σταδιακά αίθριος καιρός αναμένεται στη Θεσσαλονίκη, όπου το θερμόμετρο θα δείξει από 6 έως 12 βαθμούς κελσίου.
Αναλυτική πρόγνωση:
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: γενικά αίθριος και μόνο νωρίς το πρωί θα υπάρχουν πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7, στο Θρακικό το πρωί τοπικά 8 μποφόρ, με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από -3 έως 12 βαθμούς κελσίου.
Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: στο βόρειο Ιόνιο και την Ηπειρο τις πρωινές ώρες ασθενείς βροχές, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και σποραδικές καταιγίδες στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές που βαθμιαία θα εξασθενησουν και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.
Ανεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στα βορειοτέρα τμήματα 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με βροχές, χιόνια στα ορεινά, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Στερεάς. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα θαλάσσια και παράκτια, κυρίως νοτιότερα τμήματα.
Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και το πρωί στα βόρεια τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 2 έως 14 βαθμούς κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Kαιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που από το βράδυ θα εξασθενησουν.
Ανεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 7 έως 15 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και στα νότια τοπικές καταιγίδες.
Ανεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 τοπικά 9 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Στα νότια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 15 βαθμούς κελσιου. Στα βόρεια θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Πηγή:naftemporiki.gr

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Εσείς ξέρετε την παράξενη ιστορία της λέξης «ΟΚ»;;;


Η λέξη «ΟΚ» είναι ευρέως γνωστή και χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο για να δηλώσει ότι «όλα είναι εντάξει».
Αποτελεί τη δεύτερη πιο γνωστή λέξη στον κόσμο (μετά από την Coca Cola!) και η δημοφιλία της έγκειται στο γεγονός της… ευκολίας της! Παρόλα αυτά είναι μία από τις πιο παράξενες εκφράσεις που έχουν επινοηθεί και κρύβει πίσω της μια περίεργη ιστορία σχετικά με τη γέννησή της.

Βρισκόμαστε στη Μασαχουσέτη του 1830 όταν οι εκδότες μιας εφημερίδας αποφάσισαν για τη δική τους ευκολία να επινοήσουν διάφορες συντομογραφίες, που όμως όλες έπεσαν στο κενό και καμία από αυτές δεν εδραιώθηκε στη γλώσσα. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία της λέξης «ΟΚ». Ήταν 23 Μαρτίου 1839 όταν το ΟΚ εισήχθη στον κόσμο, στη δεύτερη σελίδα της εφημερίδας «Boston Morning Post», όπου σε μια ολόκληρη παράγραφο οι εκδότες επεξηγούσαν στους αναγνώστες τη σημασία του: Αll correct, δηλαδή «όλα σωστά».

Το 1837 οι ΗΠΑ ετοιμάζονταν να εκλέξουν τον 8ο πρόεδρό τους. Υποψήφιος και ακλόνητο φαβορί ήταν ο Δημοκρατικός Martin Van Buren, ο οποίος καταγόταν από την περιοχή Old Kinderhook της Νέας Υόρκης. Για ευκολία στην προεκλογική του εκστρατεία αποφασίστηκε ο Van Buren να χρησιμοποιήσει το παρατσούκλι «Old Kinderhook» και μάλιστα το σύνθημα ήταν: Ψηφίστε τον «O.K.». Το αποτέλεσμα ήταν θετικό για τον Van Buren, που εξελέγη 8ος πρόεδρος των ΗΠΑ, και το «ΟΚ» είχε βρει πια τη θέση που του ταίριαζε μέσα στη γλώσσα.

Το νόημα ήταν απλό: «Όλα καλά», όπως συνέβη, δηλαδή, και με την εκλογή του Van Buren. Μέχρι το 1900 η χρήση του «ΟΚ» ήταν σχετικά περιορισμένη και αφορούσε όχι τόσο στην καθομιλουμένη όσο στην εμφάνισή του σε επαγγελματικά έγγραφα και σε τηλεγραφήματα. Τον 20ό αιώνα έκανε το «ΟΚ» το μεγάλο άλμα, περνώντας σε γενική χρήση ως βασική λέξη της γλώσσας, την οποία οι άνθρωποι επέλεγαν να χρησιμοποιήσουν στο καθημερινό τους λεξιλόγιο και στις συζητήσεις τους, δηλώνοντας ότι »όλα βαίνουν καλώς»!

Σιγά σιγά το «ΟΚ» πέρασε τα σύνορα και η χρήση του επεκτάθηκε σε πολλές χώρες, ενώ αποτελεί σήμερα έναν από τους πλέον οικείους ήχους ανά τον κόσμο. Η προέλευσή του ξεχάστηκε και έμεινε μόνο η ερμηνεία που την ακολούθησε. Άλλωστε το «ΟΚ» είναι η πιο εύκολη λέξη στον κόσμο και για έναν ακόμη λόγο: Όταν την πεις δεν χρειάζεται να εξηγήσεις κάτι, δεν υποχρεούσαι να εκφράσεις γνώμη… Σχολιάζεις απλώς μια κατάσταση με απλά λόγια. Σας έπεισα ή δεν σας έπεισα; Ή ακόμη καλύτερα «είστε ΟΚ;»!
ΠΗΓΗ ΑΝΙΩΘΟΙ

Εσύ γνωρίζεις τη μεγάλη ιστορία της τράπουλας;;;



Οι τράπουλες ανακαλύφθηκαν στην Κίνα κατά τη διάρκεια της δυναστείας Τανγ γύρω στο 618 μ.Χ., καθώς εκεί είχε επινοηθεί αρχικά το χαρτί.


Στην Ευρώπη, και ειδικότερα στην Ισπανία, εισήχθησαν από τη Οθωμανική αυτοκρατορία ή την Αίγυπτο γύρω στο 1380.

Οι μοντέρνες τράπουλες έχουν τις ρίζες τους στη Γαλλία εκτοπίζοντας τα επηρεασμένα από τους Άραβες σχέδια. 

Για πρώτη φορά το 1480 εμφανίζονται στα γαλλικά τραπουλόχαρτα τα σύμβολα Κούπες, Σπαθιά, Μπαστούνια και Καρό και αντιπροσωπεύουν τάξεις ανδρών:
* Οι κούπες συμβολίζουν τον κλήρο, την ιεροσύνη.
* Τα σπαθιά τους άρχοντες και τους ευγενείς.
* Τα μπαστούνια την αγροτική τάξη και
* Τα καρό την πλούσια εμπορική τάξη.

Στην Ιταλία κατασκευάζονται τραπουλόχαρτα γι αυτό και η λέξη τράπουλα προέρχεται από την ιταλική λέξη trappola που σημαίνει δόλος, παγίδα. 

Αρχικά, οι φιγούρες ανήκουν στα γνωστά «ταρό», που χρησιμοποιούνται κυρίως για την πρόβλεψη του μέλλοντος και διαφέρουν από τα παιγνιόχαρτα που εισήχθησαν από την Ανατολή.

Όλα τα χαρτιά είναι ζωγραφισμένα στο χέρι και γι αυτό κοστίζουν πολύ ακριβά, όμως γρήγορα γίνονται προσιτά χάρη στην εφεύρεση της ξυλογραφίας. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν για τη νέα «μανία» όρους που έλκουν την καταγωγή τους από το λατινικό charta, δηλαδή χαρτί. 



Οι πρώτες ιταλικές τράπουλες των ταρό αριθμούσαν 56 φύλλα, αλλά σιγά – σιγά καθιερώθηκε στη Γαλλία το 1600 η σύγχρονη τράπουλα των 52 φύλλων. Οι φιγούρες της παριστάνουν αντιπροσωπευτικές ενδυμασίες της εποχής.

Αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, είναι οι συμβολισμοί της τράπουλας. Έτσι, σε μια τράπουλα υπάρχουν:
* 52 φύλλα, όσες και οι εβδομάδες του χρόνου.
* 4 κατηγορίες (κούπες, μπαστούνια, σπαθιά και καρό) όσες και οι εβδομάδες του μήνα.
* 13 φύλλα από κάθε κατηγορίας, όσες και οι εβδομάδες μιας εποχής.
* 12 φιγούρες, όσοι και οι μήνες του χρόνου.

Σύμφωνα με τη Γαλλική παράδοση, οι φιγούρες αντιπροσωπεύσουν μεγάλες ιστορικές ή μυθικές προσωπικότητες όπως π.χ. ο Ρήγας σπαθί τον Δαβίδ, ο Ρήγας Καρό τον Ιούλιο Καίσαρα, ο Ρήγας Μπαστούνι τον Μεγάλο Αλέξανδρο, η Ντάμα Σπαθί την Αθηνά κλπ. 

Ο Άσσος Μπαστούνι καλείται και «φύλλο θανάτου», διότι στην Αγγλία το 1562 ψηφίστηκε με νόμο η θανατική ποινή για όποιον πλαστογραφούσε το συγκεκριμένο «ισχυρό» τραπουλόχαρτο.

Οι φιγούρες ήταν ολόσωμες απεικονίσεις βασιλιάδων ή σημαντικών προσώπων και η τράπουλα με τις αναστρέψιμες φιγούρες και τα σύμβολα τοποθετημένα στις 4 γωνίες των φύλλων εξαπλώθηκε στην Ευρώπη μετά το 1850.


Οι Αμερικανοί άρχισαν να κατασκευάζουν τα δικά τους χαρτιά πολύ αργότερα (γύρω στο 1800) και μάλιστα πρόσθεσαν τα 2 φύλλα του «μπαλαντέρ». 


Επίσης, πλαστικοποίησαν τα χαρτιά και στρογγυλοποίησαν τις γωνίες για μεγαλύτερη αντοχή στη φθορά και καλύτερη αίσθηση στην αφή.

Επειδή η τράπουλα είναι προσιτή σε όλους και έχει πάντα τα ίδια σύμβολα, χρησιμοποιείται σε πολυάριθμα παιχνίδια, στην ταχυδακτυλουργία, αλλά και από κάποιους για ..την πρόβλεψη του μέλλοντος!

Bob Ross… ο δημιουργός της Χαράς της Ζωγραφικής!

O Bob Ross ήταν ένας από τους πιο ταλαντούχους ζωγράφους που έχουν υπάρξει ποτέ. Μέσα σε λίγα μόλις λεπτά της ώρας, μπορούσε να φτιάξει μαγευτικές δημιουργίες!



Ο Bob Ross γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου του 1942, στο Daytona Beach της Florida και πέθανε, δυστυχώς, στις 4 Ιουλίου του 1995 από Λέμφωμα, στην ηλικία των 52. Έγινε γνωστός ως ο δημιουργός της Χαράς της Ζωγραφικής (The Joy of Painting)Ζωγράφιζε πάντα σε καμβά, με λάδι, και με έναν μοναδικό τρόπο. Η εκπομπή του βγήκε στον αέρα το 1983 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα (στη χώρα μας από την ΕΡΤ3). Σπούδασε μηχανολογία στο κολέγιο, ενώ ποτέ δεν σπούδασε σε κάποια σχολή καλών τεχνών. Ήταν χορτοφάγος και γνωστός για τη μανία του για την άγρια φύση, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας για τα ορφανά σκιουράκια και άλλα ζωάκια.


Δείτε ένα βίντεο - αφιέρωμα...


Δείτε και μια συλλογή μου 82 εικόνων!