Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Η Κύπρος ζήτησε 5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία

Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με τη Ρωσία για το δάνειο, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, δήλωσε από τη Μόσχα ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής.
Μάλιστα τόνισε ότι δεν υπάρχει πλάνο αποχώρησης του από τη χώρα καθώς όπως είπε: "Θα μείνουμε στη Ρωσία μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία".
Στο μεταξύ για δάνειο από την Ρωσία ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ζητήσει η Κύπρος κάνει λόγο το Reuters.
Την ρωσική βοήθεια φαίνεται ότι ζητάει η Κύπρος, καθώς όπως μεταδίδει το Reuters γίνονται συζητήσεις για σύναψη δανείου 5 δις ευρώ, με την παράλληλη επιμήκυνση του προηγούμενου ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δις ευρώ και την μείωση του επιτοκίου το οποίο ανέρχεται στο 4,5%.
Στο μεταξύ την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας με ρωσικά κεφάλαια διαπραγματεύεται η κυπριακή κυβέρνηση με τη ρωσική πλευρά.
Ήδη κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της Λαϊκής βρίσκεται στη Μόσχα προκειμένου να παρουσιάσει την κατάσταση της τράπεζας σε Ρώσους επιχειρηματίες. Στόχος είναι να αντληθούν περί τα 2,5 δισ. ευρώ και να περάσει έτσι η τράπεζα στα ρωσικά χέρια.
Το θέμα απασχολεί τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Μιχάλη Σαρρή με το Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνoφ.
Συναφείς πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τους Financial Times για το ενδεχόμενο ανάληψης της Λαϊκής Τράπεζας από την Gazprombank, το χρηματοοικονομικό βραχίονα του ενεργειακού κολοσσού Gazprom, προς το παρόν δεν διαψεύδονται.
Σήμερα ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος και πολιτικός Mikhail Prokhorov εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η ρωσική επιχειρηματικότητα μπορεί να βοηθήσει την Κύπρο στην επίλυση των οικονομικών της προβλημάτων.
"Αν νομίζουμε ότι η οικονομική κρίση στην Κύπρο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αφορά τη Ρωσία, κάνουμε μεγάλο λάθος. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος", δήλωσε ο κ. Prokhorov σε συνέντευξη του στην καθημερινή εφημερίδα "Vedomosti", υπενθυμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους τρεις μεγαλύτερους επενδυτές στη Ρωσία.

πηγή: news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν σου άρεσε το άρθρο άφησέ μας ένα σχόλιο...