Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ανακάλυψαν πλανήτη σαν τη γή




 Ευρωπαίοι αστρονόμοι αναφέρουν ότι έχουν ανακαλύψει έναν πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα, ο οποίος παρουσιάζει αρκετά κοινά στοιχεία με τη γη μας και θα μπορούσε να αποτελέσει την μελλοντική κατοικία της ανθρωπότητας.
Οι συνθήκες οι οποίες επικρατούν σε αυτό τον πλανήτη διαφέρουν από αυτές της γης μας. Ο ήλιος είναι τόσο λαμπερός και βρίσκεται πολύ κοντά στην ατμόσφαιρα εκπέμποντας ένα έντονο ερυθρό χρώμα. Ενώ εάν κάποιος έμενε σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία του πλανήτη το πιο πιθανόν είναι να μην παρατηρούσε ποτέ τον ήλιο να μετακινείται.
Όλοι μας θα μπορούσαμε να γιορτάζουμε τα γενέθλια μας κάθε 13 μέρες διότι αυτός ο νέος πλανήτης κινείτε γύρω από τον δορυφόρο – ήλιο της αρκετά γρήγορα. Επιπλέον θα ζυγίζαμε πολλά περισσότερα κιλά σε σχέση με τη γη.
Το πιο πιθανόν είναι να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την γκαρνταρόμπα μας, διότι το κλίμα σε αυτό τον πλανήτη μοιάζει αρκετά με αυτό της γης.
Το κλίμα αυτού του πλανήτη είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο οι αστρονόμοι πιστεύουν στην ανάπτυξη της ζωής στον πλανήτη αυτό, έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Επιπλέον ο πλανήτης διαθέτει περίπου τις ίδιες διαστάσεις με αυτές της γης.
Τα δυο παραπάνω χαρακτηριστικά καθιστούν τον πλανήτη αυτό ένα από τα πιο πιθανά μέρη μετοίκησης του ανθρώπινου πληθυσμού στον πλανήτη αυτό μετά από τη γη και τον Άρη.

Οι αστρονόμοι οι οποίοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του νέου αυτού πλανήτη, τονίζουν ότι η όλη διαδικασία έχει βοηθήσει αρκετά στην απάντηση του βασανιστικού ερωτήματος που απασχολεί ολόκληρη την ανθρωπότητα και αφορά την μοναξιά μας μέσα στο σύμπαν.
«Ο νέος αυτός πλανήτης έχει βοηθήσει αρκετά στην μελέτη της πιθανής ύπαρξης ζωής στο σύμπαν», σχολιάζει ο Michel Mayor, αστρονόμος από το πανεπιστήμιο της Geneva και ένας από τους 11 ευρωπαίους επιστήμονες οι οποίοι ανακάλυψαν τον νέο πλανήτη.
Υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν για το νέο αυτό πλανήτη. Ωστόσο υπάρχει ακόμα και η πιθανότητα να κριθεί ακατάλληλος για την ανάπτυξη της ανθρώπινης ζωής.
Ουσιαστικά όμως γειτνιάζει με τη γη.
Σε μια απόσταση 120 τρις μιλίων, ο κόκκινος μικρός δορυφόρος, γύρω από τον οποίο κινείται αυτός ο πλανήτης, είναι ένας από τους 100 πιο κοντινούς στη γη.
Τα αποτελέσματα της ανακάλυψης αυτής δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Astronomy and Astrophysics.
Ο Alan Boss, ο οποίος εργάζεται στο Ινστιτούτο Carnegie της Ουάσιγκτον, όπου και οι ευρωπαίοι επιστήμονες ολοκλήρωσαν την ανακάλυψη τους, αποκάλεσε ορόσημο στην ανθρώπινη ιστορία την παραπάνω ανακάλυψη.
Ο πλανήτης ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια ενός διαστημικού τηλεσκόπιου που βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο στην περιοχή La Silla, της Χιλής και πιο συγκεκριμένα αποτελεί ένα ειδικό μέσο το οποίο διαχωρίζει το φως για την ανίχνευση κινήσεων σε διάφορα μήκη κύματος. Οι κινήσεις αυτές αντιπροσωπεύουν την ύπαρξη άλλων κόσμων.
Αυτό το οποίο παρατηρήθηκε ήταν ένας πλανήτης ο οποίος περιστρέφεται γύρω από το μικρό κόκκινο άστρο, Gliese 581. Αυτά τα μικρά κόκκινα άστρα (κόκκινοι νάνοι)  είναι άστρα χαμηλής ενέργειας τα οποία αποδίδουν ασθενές αμυδρό κόκκινο φως και έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με αστέρια όπως ο ήλιος.

Η ανακάλυψη του πλανήτη, ο οποίος ονομάστηκε 581 c, θα βοηθήσει οπωσδήποτε σε παρόμοιες μελέτες πλανητών οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από αμυδρούς αστέρες. Σχεδόν ένα ποσοστό 80% των αστέρων που βρίσκονται κοντά στη γη είναι κόκκινοι νάνοι.
Ο νέος πλανήτης διαθέτει μάζα έως και πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή της γης και η βαρύτητα σε αυτόν είναι 1,6 φορές μεγαλύτερη από τη γη. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι για το εάν η επιφάνεια του πλανήτη είναι βραχώδης ή εάν είναι ουσιαστικά μια παγωμένη μπάλα με κάποιες ποσότητες υγρής μορφής νερού στην επιφάνεια του.
Εάν ο πλανήτης αυτός είναι βραχώδης όπως η γη, ένα από τα πιο πιθανά σενάρια, θα διαθέτει μια διάμετρο έως και 1,5 φορές μεγαλύτερη από αυτή της γης. Εάν όμως αποτελείται από πάγο, τότε η διάμετρος του θα είναι πολύ μεγαλύτερη.
Σύμφωνα με ορισμένες θεωρίες, ο πλανήτης 581 c θα πρέπει να διαθέτει ατμόσφαιρα, όμως η σύσταση αυτής της ατμόσφαιρας αποτελεί ακόμα ένα μυστήριο. Εάν η ατμόσφαιρα αυτή είναι πολύ λεπτή τότε η θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη θα είναι υπερβολικά υψηλή.
Παρόλα αυτά η ερευνητική ομάδα υπολογίζει ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη είναι γύρω στους 32 – 104 βαθμούς, κάτι το οποίο είναι αρκετά ενθαρρυντικό.
Έως σήμερα και οι 220 πλανήτες που έχουν μελετηθεί έξω από το ηλιακό μας σύστημα παρουσίαζαν προβλήματα σε σχέση με τη θερμοκρασία τους, το μέγεθος τους και τη σύσταση της ατμόσφαιρας τους.
Ο νέος πλανήτης φαίνεται να  διαθέτει αρκετά καλές συνθήκες ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν οι επιστήμονες.
Ο Chris McKay, ειδικός αστροβιολόγος από τη  Nasa, αναφέρει:  «Η ανακάλυψη αυτού του πλανήτη είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η ύπαρξη ζωής σε αυτόν δεν είναι βέβαιη όμως είναι ένας πλανήτης ο οποίος μοιάζει αρκετά με τη γη και διαθέτει προοπτικές αποίκησης και φιλοξενίας της ανθρώπινης ζωής».
«Εκτός του ότι ο νέος πλανήτης διαθέτει τη σωστή θερμοκρασία είναι πιθανότατα πλημμυρισμένος από νερό σε υγρή μορφή», εικάζει ο Stephane Udry, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Ωστόσο η υπόθεση αυτή βασίζεται στις θεωρίες της δημιουργίας των πλανητών και όχι σε επιστημονικές ενδείξεις.
«Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το νερό στην υγρή μορφή του είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξης της ζωής», σχολιάζει ο Xavier Delfosse, συνεργάτης της έρευνας από το πανεπιστήμιο Grenoble της Γαλλίας.
«Λόγω της θερμοκρασίας του και της σχετικής εγγύτητας του στη γη, αυτός ο πλανήτης είναι ένας από τους πιο πιθανούς στόχους των μελλοντικών διαστημικών αποστολών της έρευνας της εξωγήινης μορφής ζωής».
Κάποιοι άλλοι αστρονόμοι εφιστούν προσοχή και αναφέρουν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γνωρίζουμε εάν υπάρχει νερό στον πλανήτη.
«Θα πρέπει να προηγηθούν αρκετές μελέτες πριν μπορέσουμε να πούμε με σιγουριά ότι υπάρχει ή δεν υπάρχει νερό στον πλανήτη», αναφέρει ο Steve Maran πρώην αστρονόμος της Nasa και μέλος της American Astronomical Society.
Το νέο πλανητικό σύστημα βρίσκεται σε απόσταση 20,5 έτη φωτός από τη γη, κάνοντας τον Gliese 581 έναν από τους 100 πιο κοντινούς αστέρες στη γη.
«Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακόμα τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να φτάσει κάποιος σε ένα τέτοιο πλανήτη», προσθέτει ο Maran.
Ο πλανήτης αυτό απέχει από το μητρικό της άστρο 14 φορές λιγότερο απ' ότι η Γη από τον Ήλιο. Επίσης εικάζεται ότι ο αστέρας αυτό θα φαίνεται από τον πλανήτη 581 c σε ένα μέγεθος 20 φορές μεγαλύτερο από το φεγγάρι μας.
Τέλος σύμφωνα με κάποιες θεωρίες αυτός ο πλανήτης δεν θα πρέπει να περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του και έτσι η μια πλευρά του θα είναι πάντα ηλιόλουστη ενώ η αντίθετη πάντα σκοτεινή.
Δυο ομάδες αστρονόμων, μια στην Ευρώπη και άλλη μια στις ΗΠΑ, συναγωνίζονται για την ανακάλυψη ενός εξωηλιακού πλανήτη όπως ο 581 c.
Η ευρωπαϊκή ομάδα μελέτησε 100 διαφορετικά αστέρια χρησιμοποιώντας το όργανο HARPS (Γωνιακή Ταχύτητα Υψηλής Ακρίβειας για την Αναζήτηση Πλανητών) για την ανίχνευση αυτού του πλανήτη, αναφέρει ο Xavier Bonfils από το Lisbon Observatory.
Οι προσπάθειες των επιστημόνων εστιάζονται σε αστέρια όπως ο ήλιος με την προοπτική της ανακάλυψης ενός πλανήτη το οποίο θα βρίσκεται σε μια πολύ καλή απόσταση από τον αστέρα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται.
Ας ελπίσουμε οι προσπάθειες αυτές να αποδώσουν καρπούς όσο το δυνατόν συντομότερα προς όφελος ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Αν πάμε να μείνουμε εκεί λέτε να εξακολουθουν να μας στέλνουν χαράτσια;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν σου άρεσε το άρθρο άφησέ μας ένα σχόλιο...