Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Νιώθεις κόπωση; Μπορεί να φταίει ο Φλεβάρης

Νιώθεις κόπωση; Μπορεί να φταίει ο Φλεβάρης


Αισθάνεσαι κόπωση και υπνηλία από την αρχή του μήνα; Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς μετρώντας προβατάκια ή νιώθεις να σου λείπει ύπνος; Δεν είσαι η μόνη καθώς…σύμφωνα με τους ειδικούς ο Φλεβάρης ευθύνεται για τις αϋπνίες σου ενώ το να πέφτεις νωρίς για ύπνο δε θα δώσει λύση στο πρόβλημα.

Πώς σχετίζεται η κούραση με τον Φεβρουάριο;

Μια σειρά από παράγοντες, σύμφωνα με τους ειδικούς κάνουν τον Φλεβάρη μήνα «κουραστικό» ενώ από το Μάρτιο και μετά τα προβλήματα ύπνου αρχίζουν να βελτιώνονται. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το 2ο μήνα του χρόνου, έχει παρατηρηθεί πως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να αποκοιμηθούμε σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο, γι΄αυτό μεγάλη μερίδα ατόμων αναφέρουν «πεσμένη» ενέργεια, με εμάς τις γυναίκες να υποφέρουμε περισσότερο από τους άντρες.

Τα παραπάνω συμπέρανε πρόσφατη έρευνα για την ποιότητα και ποσότητα του ύπνου, που διεξήχθη στη Μεγάλη Βρετανία, σε δείγμα 21.000 ενηλίκων και η οποία χρηματοδοτήθηκε από διαδικτυακό πρόγραμμα βελτίωσης του ύπνου με τεχνικές γνωστικού συμπεριφορισμού, της εταιρίας Sleepio.

Η διάρκεια της νύχτας, οι κρύες ημέρες και η μουντάδα του καιρού, συνωμοτούν στο να μειώσουν την ποσότητα και ποιότητα του ύπνου μας», εξηγεί ο καθηγητής Κόλιν Έσπι (Colin Espie) εμπειρογνώμονας ύπνου και συν-ιδρυτής της Sleepio. Με τον ερχομό της άνοιξης, το «ξόρκι» λύνεται και ο ύπνος μας αρχίζει να βελτιώνεται, όπως εξηγεί ο ίδιος βασιζόμενος στα ευρήματα.

Τι έδειξε η έρευνα;

Το 68% των συμμετεχόντων στην έρευνα, παραπονέθηκαν για κόπωση και μειωμένη ενέργεια τον περασμένο Φλεβάρη, ποσοστό που έπεφτε σε 39% το Μάρτιο. Μάλιστα, το «σκορ» του Φλεβάρη ήταν χειρότερο σε σχέση με κάθε άλλο μήνα του Χειμώνα

Το βιολογικό μας ρολόι ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από το φως του περιβάλλοντος που στέλνει σήμα για εγρήγορση κι ανεβάζει την ενέργειά μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα σήματα αυτά δεν είναι όμως τόσο διακριτά το χειμώνα ενώ η αποπνικτική ατμόσφαιρα από τη θέρμανση και η έλλειψη καθαρού αέρα και λιακάδας έχουν αρνητική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου μας» εξηγεί ο καθηγητής.

Ως προς το χειρότερο σκορ των γυναικών, όπως επισημαίνει, δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένης της «κακής» προϊστορίας αφού ο γυναικείος πληθυσμός ανέκαθεν αντιμετώπιζε προβλήματα ύπνου.

Η κακή ποιότητα του ύπνου επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας, από τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και την υγείας μας μέχρι και την εργασία μας γι΄αυτό και δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Η αγκαλιά του Μορφέα είναι γλυκιά και σε ωφελεί πολλαπλά. Γι΄αυτό αφέσου δίχως δισταγμούς και όνειρα καλά!


womenonly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν σου άρεσε το άρθρο άφησέ μας ένα σχόλιο...