Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

5 δασικά χωριά για εναλλακτικούς ταξιδιώτες!




Φανταστείτε ένα χωριό χωμένο μέσα στο πιο όμορφο κομμάτι της ελληνικής φύσης. Φανταστείτε τώρα πως μπορείτε να το απογυμνώσετε από όλα τα περιττά, και να κρατήσετε μόνο εκείνα τα στοιχεία που σας είναι απαραίτητα για να είστε αυτάρκεις μεν, απολύτως απομονωμένοι και μπροστά σε ένα σαββατοκύριακο απόλυτης χαλάρωσης δε.

Αυτό επιχειρούν τα δασικά χωριά που έχουν στηθεί στην καρδιά των πιο μαγευτικών δασών της Ελλάδας. Να σας φιλοξενήσουν στο «πουθενά» (όπου «πουθενά», βλ. στην σκιά των ελάτων, στην άκρη ενός κρυφού μονοπατιού που οδηγεί σε απάτητες κορυφές, κοντά σε σπάνια είδη πανίδας, κοντά στο όνειρο των οικοτουριστών για την ιδανική απόδραση), όπου ο μόνος «πολιτισμός» που υπάρχει είναι εκείνος που χρησιμεύει στα ταξιδιωτικά σας σχέδια.
Με λίγα λόγια, τα δασικά χωριά αποτελούν μια σχετικά φρέσκια πρόταση οικοτουρισμού, και προσφέρουν διαμονή σε ξύλινους ξενώνες μέσα σε μη κατοικημένες ελληνικές δασικές εκτάσεις, που παρέχουν όλες τις ανέσεις, διαθέτουν χώρους εστίασης και αναψυχής, οργανωμένες δραστηριότητες για να γνωρίσετε την γύρω φύση και όλες εκείνες τις παροχές που θα σας κάνουν να ξεχάσετε πως δεν βρίσκεστε σε ένα «κανονικό» χωριό. Δείτε παρακάτω πέντε από τα πιο οργανωμένα δασικά χωριά της χώρας.
*Δασικό χωριό Κέδρος
Πού: Καταρράκτης Τζουμέρκων, Ήπειρος, τηλ: 2685031791

Είκοσι αυτόνομα ξύλινα σπιτάκια σας περιμένουν σε μια κατάφυτη έκταση 45 στρεμμάτων σε υψόμετρο 920 μέτρων κοντά στο χωριό Καταρράκτης των Τζουμέρκων. Όλα τα σπίτια είναι πλήρως εξοπλισμένα, διαθέτουν κεντρική θέρμανση, σαλόνι με τζάκι, άνετους χώρους, μπάνιο και κουζίνα. Ανάλογα με τον… πληθυσμό της παρέας, μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε δίχωρα σπίτια (για ζευγάρι ή μέχρι και για τετραμελή οικογένεια) και τρίχωρα για μεγάλες παρέες (4 ως 8 άτομα). Υπάρχει επίσης και η επιλογή του 18κλινου ορειβατικού ξενώνα.
Στον υπαίθριο χώρο πλάι στα σπιτάκια θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε σε πλακόστρωτα δρομάκια που περιστοιχίζονται από δενδρύλλια, ενώ στα δύο ανεξάρτητα κτίρια θα βρείτε εστιατόριο και café-bar.
Τι να κάνετε: Οι ομορφιές της γύρω περιοχής και οι αφορμές για δραστηριότητες είναι αμέτρητες. Σας παραθέτουμε μερικές από τις οργανωμένες επιλογές: στον Άραχθο ή στον Καλαρρύτικο, πεζοπορία μέχρι τα χωριά Μικροσπηλιά, Συρράκο και Καλαρρύτες, ιππασία σε φάρμα των Καστανοχωρίων, ραπέλ (είδος αναρρίχησης) μέχρι την κορυφή της Αγίας Παρασκευής και τοξοβολία.
Τι να δείτε: Τον καταρράκτη των Τζουμέρκων, το περίφημη γεφύρι της Πλάκας, τις ενδιαφέρουσες από αρχιτεκτονικής άποψης Μονές Τσούκας και Κηπίνας, το σπήλαιο των Πραμάντων, το Λαογραφικό Μουσείο της Κυψέλης, και φυσικά, όση μαγεία των Τζουμέρκων…
Κόστος διαμονής: Την τρέχουσα περίοδο ισχύει προσφορά των 60€ για το δίχωρο σπίτι (2 ατόμων), 110€ για το τρίχωρο (4 ατόμων) και 15€ για ατομική διαμονή στον ορειβατικό ξενώνα.
*Δασικό χωριό Papades Village
Πού
: Θέση Παπάδες, Βόρεια Εύβοια, τηλ: 2227051008, 6944251823

Αν ξεμακρύνετε περίπου ενάμισι χιλιόμετρο από το χωριό Παπάδες της Βόρειας Εύβοιας, περίπου δέκα χιλιόμετρα από την παραλία των Βασιλικών, ανάμεσα στα δέντρα θα εμφανιστεί ένας περιφραγμένος δασικός χώρος σπάνιας ομορφιάς, στα 20 οργανωμένα στρέμματα του οποίου το Papades Village θα φροντίσει για την αναψυχή και την ξεκούρασή σας. Η θέση του δασικού χωριού είναι ιδανική είτε για τους χειμερινούς μήνες (η βλάστηση και το βουνίσιο τοπίο δεν θα σας απογοητεύσουν) είτε για τους καλοκαιρινούς (συγκρατήσατε την απόσταση από τα παράλια της Βόρειας Εύβοιας ή χρειάζεται να την ξαναναφέρουμε;).
Το Papades Village φροντίζει να γίνει ο ιδανικός τόπος για οικογενειακές αποδράσεις, καθώς η περίφραξη, η παιδική χαρά και η φάρμα εγγυάται ασφάλεια και παιχνίδι στους μικρούς του φιλοξενούμενους, ενώ εξίσου ασφαλή είναι και τα σπιτάκια του, που διαθέτουν παιδότοπο. Το συγκρότημα διαθέτει επίσης εσωτερικό καλλιτεχνικό χώρο – εργαστήρι δημιουργίας και έκφρασης.
Μην αμελήσετε να δοκιμάσετε τις σπιτικές λιχουδιές που ετοιμάζουν η κυρία Αθανασία και η κυρία Γεωργία στην κουζίνα του εστιατορίου, πάντα συστήνοντας με τον πιο γευστικό τρόπο τα τοπικά προϊόντα. Τα βράδια, δεν αποκλείεται να πετύχετε ελληνικό live για γλέντι ως το πρωί.
Τι να κάνετε: Μπορείτε να ξεκινήσετε από τις πιο απλές δραστηριότητες (πεζοπορία, γνωριμία με το τσίπουρο, αθλήματα όπως μπάσκετ και βόλεϊ) και να συνεχίσετε με τις πιο «extreme» (ιππασία, paintball, ποδηλασία βουνού, 4×4, στίβος περιπέτειας) ή τις πιο… ιδιαίτερες (μαθήματα πελεκίσματος πεύκου, παρασκευής μαρμελάδας, φροντίδας των ζώων του κτήματος, μέχρι και… αρμέγματος.
Τι να δείτε: Τους καταρράκτες του Δρυμώνα, το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, το απολιθωμένο δάσος της Κερασιάς και το Μουσείο Παλαιολιθικών Θηλαστικών στην ίδια τοποθεσία, καθώς και τα γραφικά χωριουδάκια της βορειοκεντρικής Εύβοιας.
Κόστος διαμονής: 50€ για σπίτι δύο ατόμων (με την υποχρέωση ενός γεύματος την ημέρα στο εστιατόριο του δασικού χωριού).
*Δασικό χωριό Ερύμανθος
Πού: Δημόσιο Δάσος Δρυμού, Σταυρούπολη Ξάνθης, τηλ: 25410-63710

Ο Ερύμανθος βρίσκεται στα 1.350 μέτρα, στα παραμυθένια μέρη όπου τα βουνά συναντούν τον Νέστο και τους μαγευτικούς μαιανδρισμούς του, και διαθέτει δώδεκα ξύλινα κεραμοσκεπη σπιτάκια φιλοξενίας έως 5 ατόμων και άλλον έναν για δύο άτομα. Το χωριό διαχειρίζεται η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης «Νέστος-Ροδόπη» του Δήμου Σταυρούπολης με στόχο να φέρει τους επισκέπτες της περιοχής πιο κοντά στο δασικό περιβάλλον. Café-αναψυκτήριο λειτουργεί μόνο τα σαββατοκύριακα, αλλά υπάρχουν και κοινόχρηστες ψησταριές για να… τσικνίσετε κατά βούληση.
Τι να δείτε: Στην γύρω περιοχή, το φυσικό κάλλος δεν έκανε τσιγκουνιές. Μπορείτε να ακολουθήσετε το δασικό μονοπάτι για να επισκεφθείτε τον Λειβαδίτη, τον μεγαλύτερο καταρράκτη των Βαλκανίων (ύψους 35 μέτρων), να περπατήσετε μέσα από δάση οξιάς και πεύκης μέχρι την κορυφή του Γυφτόκαστρου για θέα που «πιάνει»… μέχρι Βουλγαρία, να δείτε το Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης (πρόκειται για αδιατάρακτες συστάδες οξιάς), τον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου της Καλύβας με θέα προς την κοιλάδα του Νέστου, οι μαιανδρισμοί του οποίου φαίνονται σε όλο τους το μεγαλείο από την τοποθεσία του οικισμού Ίμερα. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται και η Σταυρούπολη, καθώς και τα γραφικά Πομακοχώρια
Κόστος διαμονής: 40€ για τα δύο άτομα, 70€ για μεγάλο οίκημα φιλοξενίας έως 5 ατόμων.
*Δασικό χωριό Λιβαδάκι
Πού: Μεγάλη Κάψη Φθιώτιδας, τηλ: 6972706177

Χτισμένο στους πρόποδες του Βελουχίου, σ’ ένα κατάφυτο αλπικό λιβάδι περιτρυγιρισμένο από έλατα και καστανιές, το Λιβαδάκι διαθέτει είκοσι πανέμορφα ξύλινα σπιτάκια των δύο ατόμων, που περιλαμβάνουν κουζίνα, καθιστικό, μπάνιο και μεγάλη βεράντα με θέα στους ορεινούς όγκους της Οίτης, των Βαρδουσίων, του Βελουχίου και του Μαλιακού κόλπου.
Στο εστιατόριο του δασικού χωριού θα βρείτε τοπικές λιχουδιές για πρωινό και μεσημεριανό, ενώ τις υπόλοιπες ώρες μπορείτε να απολαύσετε στον ίδιο χώρο τον καφέ σας ή το ρακόμελό σας και να παίξετε επιτραπέζια παιχνίδια.
Τι να κάνετε: Ακόμη πιο ενδιαφέροντα «παιχνίδια» σας περιμένουν έξω από τα σπιτάκια, αφού σε συνεργασία με την Mountain Action μπορείτε να συμμετάσχετε σε δραστηριότητες όπως αναρρίχηση, πεζοπορία, ιππασία, τοξοβολία, flying fox, mountain bike κ.α.- οι υπεύθυνοι θα σας δώσουν δωρεάν roadbook με τις διαδρομές της περιοχής. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τα γραφικά χωριά της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας, τον εθνικό δρυμό της Οίτης και το χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχίου.
Κόστος διαμονής: 65€ για ένα σπίτι δύο ατόμων
*Wildlife
Πού: Οικισμός Ραφήνα, Λίμνη Πλαστήρα

Μέσα στο πυκνό ελατόδασος που θα συναντήσετε στην άκρη του οικισμού Ραφήνα, στην μεγάλη θεσσαλική λίμνη, ξεπροβάλλουν οι οκτώ πανέμορφες ξύλινες κατοικίες του Wildlife. Όνομα και πράγμα, το συγκρότημα φινλανδικών σπιτιών στην καρδιά της ελληνικής φύσης, δίνουν το «κάτι παραπάνω» σε αυτό που λέμε δασικό χωριό, προσφέροντας λίγη επιπλέον πολυτέλεια στην διαμονή σας. Τα όμορφα διακοσμημένα σαλέ διαθέτουν τζάκι με άφθονα δωρεάν ξύλα, εξοπλισμένη γωνιά παρασκευής καφέ ή τσαγιού που σας παραχωρούνται δωρεάν, πρωινό φτιαγμένο από την «μαμά» του Wildlife με διαφορετικές λιχουδιές κάθε μέρα, και θέα που κόβει την ανάσα και συστήνει την ομορφιά των Αγράφων και του φαραγγιού του Καραμανώλη.
Τι να κάνετε: Έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο άκρα. Να βιώσετε την απόλαυση του να μην κάνετε απολύτως τίποτα, και να «χαθείτε» στην απόλυτη ησυχία του δάσους, ή να ντυθείτε ζεστά και να εξερευνήσετε τα οικολογικά μονοπάτια, το κοντινό ποτάμι με τις σπηλιές του, να φτάσετε στο «στεφάνι» ή στην σπηλιά του Γάκη, για να απολαύσετε ανεμπόδιστη θέα προς την λίμνη και τον Όλυμπο και να επιδοθείτε σε ιππασία, ορειβασία, αεραθλητισμό και υδροποδήλατο στην λίμνη Πλαστήρα και στα πέριξ της
Κόστος διαμονής: 60€ για το δίκλινο σαλέ (περιλαμβάνονται άφθονα ξύλα για το τζάκι – με 10€ επιπλέον περιλαμβάνεται και το πλούσιο πρωινό).


in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν σου άρεσε το άρθρο άφησέ μας ένα σχόλιο...