Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

9/1/2013 O πρόσφατα εντοπισμένος κομήτης ISON οδεύει προς μια πολύ στενή επαφή με τον ήλιο άλλα και με τον πλανήτη Γη το Νοέμβριο του 2013.

Το 2013 θα έχουμε την ευκαιρία μιας ζωής να δούμε ένα από τα φωτεινότερα αντικείμενα στον ουρανό ποτέ!
Ο κομήτης Ίσον πλησιάζει και μπορεί να επισκιάσει ακόμη και το φεγγάρι, λένε οι αστρονόμοι.  Το πρόσφατα ανακαλυφθέν αντικείμενο, που είναι γνωστός ως κομήτη ISON, πρόκειται να περάσει στα 1.200.000 μίλια (1.900.000 χιλιόμετρα) από το κέντρο του ήλιου στις 28 του Νοέμβρη του 2013, δήλωσε ο αστρονόμος Donald Yeomans, του Προγράμματος "NEO" Αντικείμενα κοντά στη Γη της NASA στο Αεριώθησης Εργαστήριο στην Πασαντένα της Καλιφόρνια . Καθώς πλησιάζει ο κομήτης, η θερμότητα από τον ήλιο, θα εξατμίσει τον πάγο στο σώμα του, δημιουργώντας μια θεαματική ουρά που θα είναι ορατή στο νυχτερινό ουρανό της Γης χωρίς τηλεσκόπια ή ακόμη και με κιάλια από τον Οκτώβριο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2014.
Αριστερά ο κομήτης όπως πρώτο φωτογραφήθηκε 

Χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για τον κομήτη  Ίσον για να ταξιδεύσει στη διαδρομή από το λεγόμενο Νέφος του Oort, ένα νέφος βράχων και πάγων που είναι γύρω από τον ήλιο περίπου 50.000 φορές πιο μακριά από ότι τροχιά της Γης. Στις 21 Σεπτεμβρίου, δύο ερασιτέχνες αστρονόμοι από τη Ρωσία εντόπισαν το στίγματα σε εικόνες από ένα 16-ιντσών (0,4 μ.) τηλεσκόπιο που αποτελεί μέρος του παγκόσμιου Διεθνούς Επιστημονικού Δικτύου Οπτικών τηλεσκοπιών. Το ISON, αντλεί το όνομα από εκεί. 
"Το αντικείμενο ήταν αργό και είχε μια μοναδική κίνηση, και εμείς δεν μπορούσαμε να είμαστε βέβαιοι ότι ήταν ένας κομήτης, επειδή η κλίμακα των εικόνων μας ήταν αρκετά μικρές και το αντικείμενο ήταν πολύ συμπαγής, ανέφερε ο " Artyom Novichonok αστρονόμος, ένας από τους εξερευνητές, σε  email για κομήτες που φιλοξενείται από το Yahoo.  Μέχρι τον Οκτώβριο θα περάσει κοντά στον Άρη και τα πράγματα θα αρχίσουν να αυξάνονται. Η επιφάνεια του θα μετατοπιστεί καθώς ο πάγος θα ανταποκρίνεται στο θερμικό σοκ, θα εμφανιστούν ρωγμές στο φλοιό του και το φυσικό αέριο θα αυξηθεί από αυτό καθώς θερμαίνεται. Η Ουρά του κομήτη θα αρχίσει τότε να διαμορφώνεται.
Από τα τέλη Νοεμβρίου θα είναι ορατός με γυμνό μάτι μόνο στο σκοτάδι προς την ίδια κατεύθυνση με τη δύση του ηλίου.  Στη συνέχεια, θα ταλαντευτεί γρήγορα γύρω από τον Ήλιο, περνώντας στα δύο εκατομμύρια μίλια από αυτόν, πολύ πιο κοντά από ότι  οποιονδήποτε πλανήτης  η σώμα ποτέ και Θα μπορούσε να είναι ορατός με  "γυμνό οφθαλμό" .  Όταν είναι κοντά στην προσέγγισή με τον Ήλιο θα γίνει έντονα λαμπρός, και την ήμερα αλλά σε αυτό το στάδιο θα ήταν δύσκολο και επικίνδυνο να παρατηρηθεί χωρίς ειδικά όργανα, γιατί θα είναι μπροστά από τον ήλιο για εμάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ίσον μπορεί να μην είναι ο μόνος εντυπωσιακός κομήτης ορατός το 2013 Ένας άλλος κομήτης, που ονομάζονται 2014 L4 (PanSTARRS), ανακαλύφθηκε πέρυσι και το Μάρτιο και τον Απρίλιο θα μπορούσε επίσης να είναι ένα υπέροχο αντικείμενο στον ουρανό το βράδυ. Το 2013 θα μπορούσε να είναι η χρονιά των μεγάλων κομητών.

Πάντως  τα φόρουμ Αστρονομίας στη NASA είναι γεμάτα με εικασίες σχετικά με τον πρόσφατα ανακαλυφθέν κομήτης C/2012 S1 (ISON). 

πηγή: huforc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν σου άρεσε το άρθρο άφησέ μας ένα σχόλιο...