Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

10 σημάδια στο πρόσωπο σας που δείχνουν προβλήματα υγείας!


Κόκκινα μάτια
Τις περισσότερες φορές, τα κόκκινα μάτια είναι σημάδι πως κουράζεστε πάρα πολύ και δεν φροντίζετε τον εαυτό σας σωστά. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι δείγμα μίας υποβόσκουσας κατάστασης που απαιτεί ιατρική φροντίδα, ειδικά εάν συνδυάζεται από πόνο και θολή όραση. Πρώτα απ' όλα, τα κόκκινα μάτια μπορεί να είναι δείγμα πως υποφέρετε από κούραση, κάτι που σας οδηγεί να τρίβετε διαρκώς τα μάτια σας. Σ' αυτή την περίπτωση, πρέπει απλά να ξεκουραστείτε. Το κοκκίνισμα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα εποχιακής αλλεργικής ρινίτιδας ή άλλων αλλεργιών, που μπορεί να διορθωθεί από ένα απλό αντισταμινικό που μπορείτε να βρείτε στο φαρμακείο. Ο έντονος πόνος από την άλλη, μπορεί να είναι και γλαύκωμα, δηλαδή μία ξαφνική αύξηση της πίεσης στο μάτι, και που σημαίνει πως πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας άμεσα.

Φουσκωμένα μάγουλα
Εάν το πρόσωπό σας μοιάζει να είναι φουσκωμένο, ο λόγος μπορεί να είναι πιο σύνθετος από τους πολλούς υδατάνθρακες ή τα σνακς που τρώτε αργά το βράδυ. Μία πιθανή αιτία μπορεί να είναι ο θυρεοειδής που υπολειτουργεί, κάτι που συμβαίνει όταν δεν παράγετε αρκετή από την ορμόνη ονόματι θυροξίνη. Αυτή η ορμόνη ελέγχει πόση ενέργεια χρησιμοποιεί το σώμα σας, και εάν δεν υπάρχει αρκετή, ο μεταβολισμός σας αρχίζει να πέφτει και μπορεί να πάρετε κιλά. Είναι κάτι που θεραπεύεται, όμως πρέπει να είστε σε εγρήγορση για την εμφάνιση άλλων συμπτωμάτων όπως είναι η κούραση και η κατάθλιψη. Το φούσκωμα επίσης είναι ενδεικτικό άλλων λιγότερο σοβαρών περιπτώσεων όπως είναι η ιγμορίτιδα ή η επιπεφυκίτιδα, που αν και είναι ενοχλητικές, μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα.

Ακμή
Συνδέουμε τα στίγματα με τα εφηβικά μας χρόνια, όμως όταν επιστρέφουν γεμάτα εκδίκηση, δεν είναι απλά μόνο κάτι ενοχλητικό, αλλά μπορεί να σημαίνει πως έχετε το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (pcos), μία ορμονική κατάσταση που επηρεάζει μία στις 10 γυναίκες στην Βρετανία. Όσες υποφέρουν έχουν συνήθως μία συλλογή από κύστες γύρω από την άκρη των ωοθηκών τους, και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ασταθή κύκλο περιόδου, έντονη τριχοφυία, παραπάνω κιλά και φυσικά την ακμή. Η κατάσταση δεν θεραπεύεται, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί και εάν έχετε ιστορικό PCOS στην οικογένειά σας, ή εάν ανησυχείτε πως ίσως να το έχετε, πρέπει να μιλήσετε στον προσωπικό σας γιατρό για να κάνετε τομογραφία και εξετάσεις αίματος, αφού εάν αγνοήσετε το πρόβλημα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως είναι η υψηλή χοληστερόλη και διαβήτης τύπου δύο.

Πρησμένα μάτια
Όταν η περιοχή κάτω από τα μάτια μας πρήζεται, αυτό που κάνουμε συνήθως είναι να βάλουμε κομμάτια αγγουριού ή (ακόμα πιο αποτελεσματικό εάν νωρίτερα κλαίγατε) παγωμένα φακελάκια τσαγιού για να μειώσουμε το πρήξιμο. Αυτό θα πρέπει να είναι αρκετό, ωστόσο εάν δεν είναι, ίσως και να πρόκειται για ένα δείγμα πως τα νεφρά σας δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Τα νεφρά σας διατηρούν υγιής με το να απομακρύνουν τα άχρηστα συστατικά και υγρά από το σώμα, και απελευθερώνοντας ορμόνες για να ρυθμίσουν την πίεση του αίματος και να δημιουργούν κόκκινα κύτταρα αίματος. Εάν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό σωστά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή πίεση, αναιμία, αδύναμα κόκκαλα και ζημιά στα νεύρα. Όπως συμβαίνει με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (pcos), μπορεί κι αυτό να είναι γενετικό, έτσι εάν έχετε ιστορικό νεφροπάθειας στην οικογένειά σας ή διαβήτη ή υψηλής πίεσης, τότε διατρέχετε σημαντικό κίνδυνο. Άλλα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν την κούραση, την έλλειψη όρεξης για φαγητό, την αυπνία, τις κράμπες την νύχτα, τα πρησμένα πόδια και αστραγάλους, την ξηροδερμία και την ανάγκη να ουρείτε συχνότερα.

Κόκκινη μύτη
Ενώ το κόκκινο χρώμα έχει συνδεθεί περισσότερο με το κοκκίνισμα της ντροπής, μία επίμονα κόκκινη μύτη μπορεί να είναι η προειδοποίηση για κάτι πολύ πιο σοβαρό. Πρώτα απ' όλα, μπορεί να είναι ένα σημάδι πως πίνετε πολύ αλκόολ. Το αλκόολ διαστέλλει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία, κάτι που οδηγεί στην συσσώρευση αίματος κοντά στην επιφάνεια της μύτης σας, κάνοντάς την να φαίνεται κόκκινη. Μην πανικοβάλεστε. Εκτός κι αν η κατάστασή σας είναι χρόνια, το κοκκίνισμά θα είναι προσωρινό, ωστόσο πρέπει να περιορίσετε έτσι κι αλλιώς την κατανάλωση του αλκόολ. Το κοκκίνισμα πρέπει επίσης να σας θέσει σε εγρήγορση για την αυτοάνοση πάθηση του συστηματικού ερυθηματώδη λύκου, που προκαλεί κούραση και πόνους στις αρθρώσεις, όπως και εξανθήματα σε σχήμα πεταλούδας, που η πλέον συνηθισμένη τους εμφάνιση είναι στη γέφυρα της μύτης. Τέλος, η υψηλή πίεση μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσει στο κοκκίνισμα της πιο λεπτής επιφάνειας του δέρματος, συμπεριλαμβάνοντας τη μύτη.

Ξηροδερμία
Ορισμένες φορές η ξηροδερμία στο πρόσωπό σας, χρειάζεται κάτι περισσότερο από μία ακριβή ενυδατική κρέμα για να σας απαλλάξει απ' αυτή. Ο αριθμός εκείνων που υποφέρουν από εκζέματα αυξάνεται εδώ και χρόνια. Η γύρη, η μόλυνση, τα ακάρεα σκόνης, το τρίχωμα των ζώων, τα σαπούνια, οι ορμονικοί παράγοντες και συγκεκριμένα φαγητά μπορούν όλα να προκαλέσουν ξηροδερμία, έτσι είναι σημαντικό πως πρέπει να μαθαίνετε από την εμπειρία σας τι εμφανίζει τα συμπτώματά σας, έτσι ώστε να κάνετε τις σωστές κινήσεις για να την αποφεύγετε. Μία άλλη αιτία που προκαλεί έκζεμα είναι το στρες, έτσι μία ξαφνική έξαρση ξηροδερμίας μπορεί να σημαίνει πως πρέπει να κάνετε ότι μπορείτε για να μειώσετε τα επίπεδα του στρες σας.

Δακτύλιοι στο μάτι
Ενώ ένας λευκός δακτύλιος γύρω από την ίριδα είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο ανάμεσα στους μεγαλύτερους, είναι εντελώς το αντίθετο για τα νεώτερα άτομα και θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό για μία σωστή διάγνωση εάν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο. Αυτά τα αποθέματα λίπους γύρω από το μάτι μπορεί να σημαίνει πως έχετε υψηλή χοληστερόλη, μία κατάσταση που πρέπει να θέσετε υπό έλεγχο όσο γίνεται πιο γρήγορα. Ωστόσο αυτή δεν είναι η μόνη κατάσταση με την οποία σχετίζονται οι δακτύλιοι στα μάτια. Ο θυρεοειδής, ο διαβήτης, η πάθηση στο συκώτι, αλλά και η υπερβολική λήψη αλατιού, μπορούν όλα να είναι η πραγματική πηγή του προβλήματος. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν επίσης πως αυτοί οι κύκλοι μπορεί να σχετίζονται με αποθέματα ασβέστιου στο μάτι λόγω του υπερβολικού σωματικού λίπους.

Πρησμένα ούλα
Το να καθαρίζετε σωστά τα δόντια σας, και να χρησιμοποιείτε νήμα και στοματικό διάλυμα, δεν είναι κάτι που διατηρεί απλά τα δόντια σας κάτασπρα, αλλά κάτι που μπορεί επίσης να σας σώσει τη ζωή. Η φλεγμονή των ούλων ή περιοδοντίτιδα, συμβαίνει όταν τα δόντια δεν καθαρίζονται ικανοποιητικά, κάτι που οδηγεί στην συσσώρευση της οδοντικής πλάκας κατά μήκος της γραμμής των ούλων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πρησμένα, κόκκινα ή ούλα που ματώνουν όταν τα βουρτσίζετε ή χρησιμοποιείτε νήμα, και άσχημη αναπνοή που επιμένει ακόμα και όταν έχετε τρίψει καλά τα δόντια σας. Εκτός από το να καταστρέφετε τα δόντια σας, η φλεγμονή των ούλων που δεν θα αντιμετωπιστεί, μπορεί να μεγαλώσει τον κίνδυνο της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού, λόγω της αύξησης της πλάκας στην κυκλοφορία του αίματος. Μία ερεύνα που δημοσιεύτηκε στο Circulation: Journal of the American Heart Association, ανακάλυψε πως τα άτομα με υψηλότερο ποσοστό συγκεκριμένων βακτηρίων στο στόμα, είναι πιο πιθανό να φράξουν τις αρτηρίες τους στο λαιμό.

Σκασμένα χείλη
Η έλλειψη σιδήρου είναι μία από τις πιο συνηθισμένες ανεπάρκειες που παρατηρείται στις γυναίκες και συχνά συμβαίνει κατά την εγκυμοσύνη ή εάν βιώσετε έντονους κύκλους περιόδου. Το σώμα σας χρειάζεται σίδηρο (μαζί με βιταμήνη Β12 και φυλλικό οξύ) για να παράγει περισσότερα κόκκινα κύτταρα αίματος, και η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει στην αναιμία. Τα συμπτώματα της αναιμίας που έχει προκαλέσει η έλλειψη σιδήρου είναι πολύ δύσκολα να εντοπιστούν, ειδικά εάν κατά τα άλλα είστε υγιής, όμως μαζί με το αίσθημα κούρασης, τις λιποθυμίες και τους πονοκεφάλους, μπορεί επίσης να παρουσιάσετε ξηρότητα στο στόμα και στο λαιμό, κάτι που οδηγεί στα σκασμένα χείλη και τις πληγές στις άκρες του στόματος. Ευτυχώς, είναι κάτι που αντιμετωπίζεται εύκολα με χάπια σιδήρου, ωστόσο πρέπει να κάνετε ότι μπορείτε για να αποφύγετε εξ αρχής αυτή την κατάσταση, τρώγοντας ισορροπημένα (τα πλούσια σε σίδηρο φαγητά περιλαμβάνουν το κόκκινο κρέας, ψωμί ολικής αλέσεως, αυγά και φρούτα) ή λαμβάνοντας συχνά συμπληρώματα σιδήρου.

Εύθραυστα μαλλιά
'Bad hair day?' Εάν οι μπούκλες σας έγιναν ξαφνικά εύθραυστες από τις ρίζες και προς τα πάνω, τότε ο λόγος μπορεί να είναι μία υποβόσκουσα ιατρική αιτία. Πρώτα απ' όλα το εύθραυστο μαλλί μπορεί να προκληθεί από την εμφάνιση του στρες. Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Αρχεία της Δερματολογίας το 2001, ανακάλυψε πως το ψυχολογικό στρες παίζει σημαντικό ρόλο στις ασθένειες του δέρματος και των μαλλιών. Εάν δεν είναι το στρες, τότε η κακή υγεία των μαλλιών σας μπορεί να είναι ένα σημάδι πως το σώμα σας υποφέρει από τις επιπτώσεις της κακής διατροφής. Διατροφικές διαταραχές όπως η βουλιμία και η ανορεξία μπορούν συχνά να οδηγήσουν στο να γίνουν εύθραυστα τα μαλλιά σας.

Πηγή: msn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν σου άρεσε το άρθρο άφησέ μας ένα σχόλιο...