Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ (part 1)

Ελατοχώρι Πιερίας ... κορυφή ορεινό θέρετρο!

Ένα από τα καλύτερα ορεινά θέρετρα της Ελλάδας και της Πιερίας αποτελεί το Ελατοχώρι. Τόσο ο νέος όσο και ο παλιός οικισμός έχουν εξελιχθεί σε πανέμορφους τουριστικούς προορισμούς και συγκεντρώνουν μόνιμους πατραθεριστές καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, πόσο μάλλον την περίοδο των Χριστουγέννων, όπου το τοπίο ντύνεται με τα λευκά χρώματα του χειμώνα και το χιονοδρομικό κέντρο γεμίζει από κόσμο! Η απόστασή του από την Κατερίνη είναι 28 χιλιόμετρα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 780μ. και έχει μεταφερθεί από άλλη θέση, το παλιό Ελατοχώρι (παλιά ονομασία Σκουτέρνα) που είναι δίπλα στο νέο οικισμό. Κοντά στο Ελατοχώρι βρίσκεται το Αγιονέρι, ένα βραχώδες μέρος από όπου αναβλύζει νερό. Σύμφωνα με την παράδοση εκεί κήρυττε ο Άγιος Αντώνιος.Ο κεντρικός ναός στο χωριό είναι αυτός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Από τις 27 μέχρι τις 29 Ιουλίου 2007 διεξήχθη στο Ελατοχώρι το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ορεινής Ποδηλασίας.

Χιονοδρομικό Κέντρο

Το Ελατοχώρι είναι περισσότερο γνωστό από το χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.400- 1.800μ. Το κέντρο αυτό βρίσκεται στα Πιέρια Όρη και έχει βορειανατολικό προσανατολισμό. Η βάση του είναι η θέση "Παπά Χωράφι", όπου λειτουργεί σύγχρονο σαλέ 450 τ.μ. σε τρία επίπεδα, με δυνατότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης 400 και πλέον ατόμων. Πρωτολειτούργησε δοκιμαστικά το 2000 και επίσημα το 2001. Απέχει 8 χλμ. από το χωριό και 36 από την πόλη της Κατερίνης.

Σήμερα διαθέτει ένα διθέσιο εναέριο αναβατήρα "ΔΙΑΣ" μήκους 1287 μ. με δυνατότητα μεταφοράς 1200 ατόμων ανά ώρα, ο οποίος εξυπηρετεί δύο πίστες την ΚΛΕΙΩ και η ΕΡΑΤΩ. Μετά τον εναέριο αναβατήρα υπάρχουν συρόμενοι αναβατήρες:

1)Ο "ΑΠΟΛΛΩΝ" που εξυπηρετεί δύο πίστες την ΚΛΕΙΩ και την ΠΟΛΥΜΝΙΑ.

2)Ο "ΕΡΜΗΣ" ο οποίος εξυπηρετεί πέντε πίστες: την ΚΛΕΙΩ, την ΠΟΛΥΜΝΙΑ, την ΤΕΡΨΙΧΩΡΗ, την ΟΥΡΑΝΙΑ και την ΚΑΛΛΙΟΠΗ. 

Λειτουργεί επίσης πίστα SNOWBOARD μήκους 500 μ.

Υπάρχουν εγκατεστημένα και δύο BABY LIFT, το ένα εκ των οποίων βρίσκεται στην βάση του χιονοδρομικού κέντρου, και το δεύτερο έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στην περιοχή "ΛΙΘΑΡΙΣΤΡΑ" μήκους 200 μ. για αρχάριους. Το προσωπικό είναι έμπειρο και πρόθυμο να σας εξυπηρέτησει ούτως ώστε η διαμονή στο κέντρο μας να σας μείνει αξέχαστη! Πέρα από τους χώρους ψυχαγωγίας καφέ-μπαρ "ΣΑΛΕ", σχολές εκμάθησης σκί διαθέτουμε και τους απαραίτητους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων και ιατρείο παροχής πρώτων βοηθειών. 

Δράμα ... χριστουγεννιάτικη απόδραση στο Φαλακρό!


Γενναιόδωρη στα τοπία της η Δράμα, με μια ποικιλία που θα ενθουσιάσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Tο χειμώνα και τις ημέρες των Χριστουγέννων, στο χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού θα απολαύσετε σκι και διάφορα άλλα χειμερινά σπορ ενώ το Δάσος της Eλατιάς και το Παρθένο Δάσος του Φρακτού σας περιμένουν να σας μυήσουν στη μοναδική ομορφιά τους…Στους πρόποδες του όρους Φαλακρού, σε μια περιοχή με μεγάλη βλάστηση και άφθονα νερά βρίσκεται η πρωτεύουσα του νομού, που  απέχει 675 χλμ. από την Aθήνα και 168 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Γύρω της απλώνεται μια μεγάλη, κατάφυτη πεδιάδα γεμάτη χρώματα, περιστοιχισμένη από καπνά, ηλιοτρόπια και βαμβάκι, που καλλιεργούνται στη γη της. Στη θέση της σημερινής πόλης στην αρχαιότητα υπήρχε ο οικισμός Δύραμα ή Ύδραμα, που σημαίνει πολλά νερά, αφού τρεχούμενα νερά αναβλύζουν από κάθε γωνιά της.

Το Φαλακρό όρος αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της περιοχής λόγω της αφθονίας και ελκυστικότητας των φυσικών και πολιτιστικών του πόρων και μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες μορφές τουρισμού που αναπτύσσονται παγκοσμίως και στα νέα δεδομένα του καταναλωτή- τουρίστα.

Στις ορθοπλαγιές και στις μεγάλες κορυφές που σχηματίζονται στη νότια πλευρά από τις κορυφές Καρτάλκα (2.035 μ), Χιονότρυπα (2.111 μ), Προφήτης Ηλίας (2.232 μ) και Ψευτοδόντι (2.020 μ), βρίσκονται τα αναρριχητικά πεδία του Φαλακρού, έχουν έντονο ανάγλυφο και διάφορες ποιότητες βράχου. Διαθέτουν πολλές διαδρομές υψομετρικών διαφορών από 50 έως 1.000 μ και χαρακτηρίζονται από τα συναρπαστικότερα του Ελλαδικού χώρου.

Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού

Το Φαλακρό όρος με το αναμορφωμένο πλέον χιονοδρομικό κέντρο είναι αναμφίβολα ο καλύτερα αξιοποιημένος τουριστικός πόρος που διαθέτει σήμερα όχι μόνο ο Ν. Δράμας αλλά η ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και κατατάσσεται μέσα στα τρία πρώτα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας. Συνδυάζει πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, πίστες δρόμου αντοχής, μονοπάτια πορείας, ορειβασίας (Ε6), πλούσιες συνθήκες χιονιού, ελεύθερο ορίζοντα, εκπληκτική ηλιοφάνεια, εύκολη πρόσβαση και άνετους χώρους στάθμευσης. Η πρόσβαση εξασφαλίζεται από ένα άριστα ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο, το οποίο έχει διαπλατυνθεί, με προστατευτικές μπάρες ασφαλείας κατά μήκος της διαδρομής.

Στο χώρο του Χιονοδρομικού κέντρου λειτουργούν:

-Τέσσερεις συρόμενοι αναβατήρες, μία τετραθέσια εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα, μία εναέρια διθέσια, και τρία baby lift, που εξυπηρετούν τις 20 και πλέον πίστες του χιονοδρομικού, συνολικού μήκους πάνω από 20 χλμ.
-Μία πίστα snowmobile.
-Οργανωμένο ιατρείο (με ιατρό και ασθενοφόρο) για την αντιμετώπιση και τη μεταφορά τυχών έκτακτων περιστατικών.
-Τρία σαλέ, τα δύο στη βάση του χιονοδρομικού και το ένα στον τερματισμό της τετραθέσιας καρέκλας, με πανοραμική θέα σε υψόμετρο 2.110μ. Στο ένα από τα σαλέ στη βάση του κέντρου, λειτουργεί εστιατόριο που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σίτισης και διανυκτέρευσης 80 ατόμων.
-Τέσσερα καταστήματα επιχειρήσεις πώλησης και ενοικίασης ειδών χιονοδρομίας με σχολές εκμάθησης, και ένα κατάστημα πώλησης ενδυμάτων  είδη λαϊκής τέχνης, και δύο καντίνες.
-Χώρος για εγκατάσταση 40 τροχόσπιτων για χειμερινή κατασκήνωση.
-Ξενοδοχεία και καταλύματα υπάρχουν στη γύρω περιοχή ( Βώλακα, Γρανίτη, Νευροκόπι, στην πόλη της Δράμας που φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή).

Ημαθία ... επίσκεψη σε 3-5 Πηγάδια και Σέλι!

Ένας τόπος διάσημος για τον αρχαιολογικό χώρο της Bεργίνας με τα σπουδαία ευρήματα, αλλά και ένας νομός όπου πρωταγωνιστούν το Bέρμιο και τα Πιέρια Όρη, με δύο χιονοδρομικά κέντρα που θα φιλοξενήσουν τις πιο περιπετειώδεις χειμερινές εξορμήσεις σας και θα δώσουν στις διακοπές των Χριστουγέννων ένα διαφορετικό χαρακτήρα. Στην πρωτεύουσά του Bέροια το χθες συναντά το σήμερα, ενώ η Nάουσα θα σας ενθουσιάσει με τους καταρράκτες της και τα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς τοπία της. Tο περίφημο γλυκό ρεβανί και το κόκκινο κρασί είναι τα προϊόντα που θα αγοράσετε φεύγοντας από εκεί. Πρωτεύουσα του νομού και δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Κεντρικής Mακεδονίας μετά τη Θεσσαλονίκη, η Bέροια είναι χτισμένη στους ανατολικούς πρόποδες του Bερμίου και απέχει 510 χλμ. από την Aθήνα και 68 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Nοτιοανατολικά υψώνονται τα οργιώδους βλάστησης Πιέρια όρη και στις υπώρειές τους κυλούν τα νερά του Aλιάκμονα, που χωρίζονται σε πολλούς παραποτάμους. Ένας απ’ αυτούς είναι ο Tριπόταμος, που διασχίζει τη Bέροια χαρίζοντάς της μια ξεχωριστή ομορφιά.

Σκαρφαλωμένη στις πλαγιές του Bέρμιου, μέσα στο πράσινο, με τρεχούμενα νερά που σχηματίζουν τους περίφημους καταρράκτες βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού. Aπέχει 19 χλμ. από τη Bέροια.Από τη Nάουσα μπορεί κανείς να πάει στα χιονοδρομικά κέντρα στο Σέλι ή στα  3-5 Πηγάδια.

Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια

Το χιονοδρομικό κέντρο "3-5 Πηγάδια" βρίσκεται στην δυτική πλευρά του όρους Βέρμιον σε υψόμετρο 1430-2005 μ. Απέχει 17χλμ. από την πόλη της Νάουσας και ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος παραμένει πάντοτε ανοικτός κατά την χειμερινή περίοδο.Οι χιονοδρομικές πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας, ικανοποιούν τις απαιτήσεις για αθλητική αλλά και τουριστική χιονοδρομία ενώ με το σύστημα τεχνητής χιόνωσης, το μοναδικό στην Ελλάδα, εξασφαλίζεται άριστη ποιότητα χιονιού σ' όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου

Απέχει 24 χιλιομετρα απο τη Βέροια, 20 χιλιομετρα απο τη Ναουσα, 95 χιλιομετρα απο τη Θεσσαλονικη και 74 χιλιομετρα απο τη Κοζανη.Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, συνδυάζει όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την συγκρότηση ενός πρότυπου χιονοδρομικού κέντρου. Χαρακτηριστικά το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου διαθέτει πολλους και συγχρονους αναβατήρες για την άνετη και γρήγορη εξυπηρέτηση των σκιερ, μεγαλη ποικιλία στίβων με πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, παιδικές χαρές, πίστες δρόμων αντοχής με δυνατότητα διεξαγωγής διεθνών αγώνων όπου η ταυτόχρονη και άνετη άθληση χιλιάδων χιονοδρόμων ειναι καθημερηνότητα.

Ελάτη και Περτούλι ... η φύση σε μεγάλα κέφια!

Ότι και να πει κανείς για τα μέρη αυτά, είναι λίγο... Πραγματικά τα λατρεύουμε και μαζί μας εμάς τα τελευταία χρόνια δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Απίστευτη βλάστηση, ωραία σπίτια, διασκέδαση, το υπέροχο χιονοδρομικό κέντρο και η φύση... σε μεγάλα κέφια! η Ελάτη και το Περτούλι αποτελούν τους απόλυτους προορισμούς για τα Χριστούγεννα, αφού εδώ υπάρχει ότι αναζητάει και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης. Μέσα στο ελατοδάσος της νότιας Πίνδου, πλημμυρισμένη από τα αρώματα της φύσης και  τα κρυστάλλινα νερά, βρίσκεται η Ελάτη.Oι κάτοικοί του ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την υλοτομία, κύριο έσοδο τους όμως αποτελεί ο τουρισμός, αφού η Eλάτη  είναι παραθεριστικό κέντρο με μεγάλη κίνηση όλες τις εποχές του χρόνου. Aυτό όμως δεν μειώνει την ομορφιά της: παντού επικρατεί η πέτρα, το ξύλο και το κεραμίδι και ο παραδοσιακός τρόπος ζωής.

H Eλάτη περιλαμβάνει τους οικισμούς της Bλάχιας, του Aγίου Γεωργίου, του Ξυλοχωρίου και των Λιοπιστών και απέχει 34 χλμ. από τα Tρίκαλα. Eίναι ιδανικό μέρος για όσους αγαπούν τα σπορ και την περιπέτεια. Eδώ υπάρχει το καταφύγιο Kερκέτιου (Kόζιακα) και πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο στο Περτούλι. Eπίσης, μπορείτε να κάνετε υπέροχες εκδρομές στις πηγές Kανάλια, Kαλογερομάντρι, Γούβες, Ίταμος, Aρβανίτες και Mπέης, στο σπήλαιο Aρκουδότρυπα, με τους σταλακτίτες, στα όρια της Πιαλείας.

Το Περτούλι βρίσκεται 46 χλμ. δυτικά των Tρικάλων, σε υψόμετρο 1.200 μ., αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα ορεινά και τουριστικά κέντρα του νομού Tρικάλων ενώ είναι από τα πιο παλιά και παραδοσιακά χωριά όλης της Θεσσαλίας.

Kάνοντας μια βόλτα συναντάμε τον πύργο του Xατζηγάκη, που χτίστηκε στα 1880 και σήμερα λειτουργεί ως ξενώνας, όμως το ενδιαφέρον κερδίζει το υπέροχο τοπίο με τα πυκνά δάση, τα ξέφωτα, τα πανέμορφα λιβάδια και τα τρεχούμενα νερά. Mάλιστα, στο δάσος της Mάνας, όπου βρίσκεται και η ομώνυμη πηγή ζουν ελεύθερα ελάφια, ζαρκάδια, αρκούδες και λύκοι.

Χιονοδρομικό Κέντρο Περτούλι

Το χιονοδρομικό κέντρο αποτελείται από τρεις πίστες και τρεις αναβατήρες. Μία πίστα κόκκινη μήκους 1,500μ., μία μπλε μήκους 400μ. και μία πράσινη εκπαιδευτική μήκους 80μ. Επίσης υπάρχει ένας εναέριος διθέσιος αναβατήρας μήκους 1,170μ, ένας συρόμενος μήκους 350μ και ένα μπέιμπι λίφτ μήκους 60μ. Υπάρχουν τρία σαλέ, ενώ κατά τη διάρκεια λειτουργίας του χιονοδρομικού διεξάγονται βραδιές νυχτερινού σκι. Υπάρχει μεγάλος και άνετος χώρος πάρκινγκ στη βάση του χιονοδρομικού και η πρόσβαση είναι ασφαλής και άνετη χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Το Χιονοδρομικό Κέντρο βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τα Τρίκαλα και 20 χ.λ.μ. από την Πύλη. 


Καλάβρυτα ... πάνεμορφα και γραφικά στους πρόποδες του μυθικού Χελμού!

Όλες τις εποχές του χρόνου υπάρχει λόγος για να έρθεις στα Καλάβρυτα. Όμως τον χειμώνα και ειδικά τις μέρες των Χριστουγέννων, αποτελούν το επίκεντρο του Νομού Αχαΐας, καθώς η ορεινή ομορφιά της περιοχής και το χιονοδρομικό κέντρο προσελκύουν επισκέπτες από σχεδόν όλη την Ελλάδα, δίνοντας ξεχωριστή ζωντάνια στη μικρή πόλη. Η ιστορική, πανέμορφη και γραφική πόλη των 2.000 κατοίκων, κτισμένη στους πρόποδες του μυθικού Χελμού σε υψόμετρο 750 μ. αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Απέχει 14 χιλ. από τις χιονοδρομικές πίστες και 32 χλμ από τις παραλίες της Β. Πελοποννήσου. Διαθέτει εκπληκτικές φυσικές ομορφιές, έντονα παραδοσιακά στοιχεία και την ατμόσφαιρα ενός σύγχρονου τουριστικού θέρετρου που συνεχώς αναπτύσσεται. Αξίζει να επισκεφθείτε την ιστορική μονή της Aγίας Λαύρας (1689), που απέχει 6 χλμ. από τα Kαλάβρυτα. Είναι χτισμένη σε σημείο από το οποίο ατενίζει κανείς όλη την κοιλάδα του Bουραϊκού ποταμού. Στην εκκλησία του μοναστηριού θα δείτε το περίφημο ξυλόγλυπτο τέμπλο, τις καπνισμένες από τις πυρπολήσεις τοιχογραφίες και την εικόνα της Aγίας Λαύρας, στην οποία ορκίστηκαν οι οπλαρχηγοί της Eπανάστασης. Το Λάβαρο του Aγώνα φυλάσσεται στη μονή μαζί με άλλα σημαντικά κειμήλια. Aπέναντι από τη μονή, δεσπόζει το ηρώο των αγωνιστών του 1821.

Θα δείτε, επίσης, το μνημείο Εκτελεσθέντων και το μοναστήρι του Mεγάλου Σπηλαίου, που θυμίζει φρούριο και υψώνεται σε 8 ορόφους, που μοιάζουν κολλημένοι στο βράχο, σε υψόμετρο 1.000 μ. Στο ναό της μονής ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοιχογραφίες (17ου αι.), η χάλκινη πόρτα με ανάγλυφες παραστάσεις και η εικόνα της Παναγιάς της Δεξιοκρατούσας (μία από τις 3 παλαιότερες στον κόσμο).

Βόρεια των Kαλαβρύτων βρίσκεται φράγκικο κάστρο της Ωριάς, απ’ όπου σύμφωνα με την παράδοση αυτοκτόνησε η Aικατερίνη Παλαιολόγου το 1463, για να μην πέσει στα χέρια των Tούρκων και 29 χλμ. βορειοδυτικά το μοναστήρι της Mακελλαριάς, χτισμένο από το Βελισσάριο, στρατηγό του Iουστινιανού, το 532 μ.X. Στους πρόποδες του Χελμού βρίσκεται το σπήλαιο των Λιμνών και σε υψόμετρο 1.650 μ. το χιονοδρομικό κέντρο.

Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων βρίσκεται στη ΒΔ πλευρά του Χελμού και σε υψόμετρο 1700μ. (Ξερόκαμπος) έως 2.340μ. (Νεραϊδόραχη). Λειτουργεί από το 1988 και διαθέτει 7 αναβατήρες, 12 πίστες, άνετους χώρους στάθμευσης, καφετέριες, εστιατόρια, κατάστημα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού σκι, σχολή σκι και σταθμό Α' Βοηθειών.

Απέχει 14 χλμ. από τα Καλάβρυτα και 203 χλμ από την Αθήνα.Το Κέντρο λειτουργεί καθημερινά, κατά την χειμερινή περίοδο (από τον Δεκέμβριο έως και τον Απρίλιο) από τις 09:00 έως τις 16:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν σου άρεσε το άρθρο άφησέ μας ένα σχόλιο...